Tel Aviv

Kaupunki, joka ei koskaan nuku

Nykyään Tel Aviv-Yafon alueella asuu yli 400.000 ihmistä 51.400 dunamin alueella (1 dunam = 1000 neliömetriä). Noin puoli miljoonaa turistia käy vuosittain ”Kaupungissa, joka ei koskaan nuku”. Niille, jotka ovat kiinnostuneita kulttuurista, on kaupunki aarreaitta.

Kaupungissa on yli 15 museota ja 40 yksityistä galleriaa. Israelin filharmoninen orkesteri, Israelin kamarimusiikkiorkesteri ja Israelin ooppera pitävät kaupunkia kotikaupunkinaan. Kaupungissa on kolme suurta teatteria – Habima, Cameri ja Beit Lessin sekä monia pienempiä.· Kaksi Israelin johtavaa tanssiryhmää, Bat Sheva Dance Company ja The Israel Ballett toimivat Tel Aviv-Yafossa. Vuosittain järjestetään yli 70 festivaalia. Vuonna 2003 Unesco valitsi The White City of Tel Avivin maailmanperintöluetteloon.

Tutustu kohteeseen

Hyvä tietää

Nordic Cruises oppaiden palvelut kohteessa

Israeliin saavuttuasi tapaat Nordic Cruises -oppaamme lentokentällä. He odottavat lentokentän ulkopuolella ja ohjaavat oikeaan bussiin. Matkalla lentokentältä kerromme lomakohteista, retkeilymahdollisuuksista sekä muista mahdollisesti juuri sinua kiinnostavista asioista. Hotellin ala-aulasta löytyy matkatoimistomme keräämä suomenkielinen hotellikansio, josta löytyy tarvittavat tiedot esimerkiksi aikatauluista ja tärkeiden paikkojen aukioloajoista. Kansiossa on myös tietoa retkistämme.

Terveys ja turvallisuus

Lääkäri

Yhteystiedot saat kohteessa oppaalta. Matkavakuutus korvaa yleensä lääkärikulut. Lääke- ja mahdolliset taksikulut korvataan kuitteja vastaan kotimaassa. Kannattaa säilyttää kaikki kuitit korvaushakemusta varten.

Juomavesi

Hanavesi on periaatteessa juomakelpoista, mutta erilaisen bakteerikannan vuoksi emme suosittele sitä juotavaksi. Suosittelemme pullotettua vettä, jota myydään supermarketeissa ja useimpien hotellien vastaanotoissa ja baareissa.

Turvallisuus

Normaalia varovaisuutta tulee noudattaa kuten kaikkialla ja suosittelemme tallelokeron vuokraamista hotellistanne. Lokero on joko vastaanoton yhteydessä tai huoneessa. Rannalle lähdettäessä kannattaa ottaa mukaan vain välttämättömät tavarat ja sen verran rahaa kuin arvelee tarvitsevansa juomiin ja aurinkotuolin vuokraan. Turvatarkastuksia tehdään myös kaduilla, joten laukkujen tarkastuksiin kannattaa varautua ja niihin tulee suhtautua rauhallisesti.

Lomavinkit

Israelissa on erittäin hyvät ostosmahdollisuudet; isot ostoskeskukset, tavaratalot, pienet putiikit sekä basaarit houkuttelevat ostoksille. Liikkeet ovat avoinna yleensä: su – to noin klo 9:30-21:00, pe 9:00-15:00 ja la iltaisin auringonlaskun jälkeen. Aukioloajat vaihtelevat liikkeittäin. Suosittuja tuliaisia ovat mm. Kuolleenmeren kosmetiikka ja paikalliset käsityötuotteet.

Ruoka ja juoma

Maassa on korkeatasoinen ravintolakulttuuri ja hinta-laatu -suhde on parempi kuin monessa Euroopan maassa.
Israelin ruoka perustuu Lähi-idän perinteisiin ja ympäri maailmaa Israeliin muuttaneiden juutalaisten ruokakulttuuriin. Näin ollen Israelin ruokatarjonta on hyvin laaja ja jokainen varmasti löytää jotain mieleistään. Pienestäkin kaupungista löytyy mm. marokkolaisia, jemeniläisiä, ranskalaisia, brasilialaisia, venäläisiä ja  kreikkalaisia ravintoloita. Mainittakoon myös, että kasvisruokatarjonta on yksi maailman parhaista!

Hyvin perinteisiä Israelilaisia ruokia ovat falafel, hummus, shawarma sekä tchina.

  • Falafel valmistetaan kikherneistä ja muista kasviksista
  • Hummus on kikherneistä valmistettu tahna
  • Shawarma on pyörövartaassa paistettu liha
  • Tchina on seesaminsiemenistä valmistettu tahna.

Maassa maan tavalla

Shabbat

  • Israelissa viikko alkaa sunnuntaina, joten seitsemäs päivä – joka on vanhan käskyn mukaan lepopäivä (eli Shabat) – on lauantaina. Sapatin vietto alkaa jo perjantai-iltana ja päättyy lauantai-iltana. Sapatin aikana useimmat liikkeet ovat suljettuina ja julkinen liikennekin pysähtyy, mutta Eilatin lomakaupungissa on joitakin palveluja saatavilla myös sapattina.

Kosher-ruoka

Toorassa määritellään tarkasti mitkä eläimet kelpaavat syötäviksi ja miten niitä valmistetaan. Tooran sääntöjen mukainen ruokavalio on kosher eli kelvollinen. Mm. lehmä, puhveli, lammas, vuohi ja kirahvi ovat kelvollisia kosher-ruokavalioon. Siipikarjasta kelpaavat esim. kana, ankka, kalkkuna ja kyyhky. Kaloista kelvollisia ovat vain ne, joilla on suomut ja evät. Tooran mukaan liha- ja maitotuotteita ei saa sekoittaa, joten ne valmistetaan aina erillisissä astioissa. Kosher-lakeja noudattavat pidättäytyvät yleensä myös juustoista, joissa on eläinperäinen juoksete. Kosher-ruoan sääntöjen noudattamisessa on eri asteikkoja, joten niiden noudattaminen voi olla hyvin kirjaimellista tai vastaavasti hyvin löyhää.

Juomaraha

Israelissa on tapana kiittää esim. ravintola- ja hotellihenkilökuntaa hyvästä palvelusta juomarahalla, jonka suuruus on noin 10 – 15% laskun loppusummasta.

Liikkuminen

Auton vuokraaminen Auton voi vuokrata esim. Nordic Cruises-oppaan kautta.

Hyödyllisiä yhteystietoja

Suomen suurlähetystö, Tel Aviv, Embassy of Finland
P.O. Box 39666, 61396 Tel Aviv, Israel
Käyntiosoite: Einstein st. 40, Kanion Ramat Aviv, 9th floor, Tel Aviv
Puh. +972-3-745 6600. Asiakaspalvelu ma-pe klo 9-12.
Päivystys virka-ajan ulkopuolella +358–9–1605 555

Nähtävää & koettavaa

Museot

Tel Aviv Museum of Art taidemuseo on kaupungin kohokohta, jossa on erittäin hienot kokoelmat impressionistien ja postimpressionistien töitä. Toinen varmasti tutustumisen arvoinen museo on Diaspora Museum of Jewish History, jossa kävijä voi tutustua juutalaiseen kulttuuriin eri aikakausina vaikuttavassa multimedianäyttelyssä.

Galleriat ja markkinat

Jos olet kiinnostunut taiteesta ja käsitöistä, sinun kannattaa ehdottomasti käydä Gordon Streetin taidegallerioissa. Jos taas etsit hieman erilaista kokemusta, suositeltavia kohteita ovat jemeniläiskortteli ja Carmel-markkinat. Näillä eloisilla markkinoilla on myynnissä kaikkea käsin valmistetuista pikkupatsaista ja vesipiipuista kotona valmistettuun falafeliin ja pitaleipään asti. Falafelin ja pitaleivän kera tarjoillaan kaupungin parasta hummusia.

Musiikki

Jos haluat kuunnella klassista musiikkia tai olet oopperan ystävä, sinun kannattaa käydä kuuntelemassa Israelin filharmonisen orkesterin esitys tai tutustua New Israel Opera Companyyn. Myös kuuluisien teatteriseurueiden Cameri, Gesher ja Habima kotikaupunkina on Tel Aviv.

Aurinkoa, uintia ja leikkiä

Rio de Janeiron ja Nizzan tavoin Tel Aviv on muutakin kuin pelkkä kaupunki, koska tämä eloisa metropoli on meren rannalla. Kilometrien pituisten valkoisten hiekkarantojen äärellä on maailmanluokan hotelleja. Vain muutaman sadan metrin päässä rannasta on purjeveneitä ja lämpimästä Välimerestä nauttivia vanhoja miehiä. Rannat ovat täynnä ihmisiä, jotka nauttivat auringosta ja vedestä uinnin ja auringonoton merkeissä. Auringonpalvojia varten on runsaasti pieniä rantamökkejä ja kahviloita, joissa voit viilentää itseäsi jäätelön tai jääteen merkeissä. Kauniilla Välimeren rantakaistaleella kulkee pyöräilijöitä, rullalautailijoita ja hölkkääjiä. Täällä voit syventää rusketustasi, treenata ja tai vain katsella muita ihmisiä. Ota siis mukaasi lentopallo, aurinkovoidepurkki ja liity mukaan joukkoon.

Israelin suurin kaupunki

Tel Aviv merkitsee kirjaimellisesti ”Kevään kukkula”. Kaupunki on kasvanut uskomattoman nopeasti sen jälkeen, kun ensimmäiset rakennukset nousivat paikalle reilu sata vuotta sitten (1909). Itse kantakaupungissa asuu nykyään lähes 350 000 ihmistä, mutta jos mukaan lasketaan myös ne ihmiset, jotka asuvat esikaupungeissa ja lähialueilla, asukasmäärä nousee lähes 3,3 miljoonaan – joten kyseessä on kukoistava metropoli.

Arkkitehdin unelma

Azrieli Tower on Israelin korkein rakennus, josta voi katsella tätä kauniisti suunniteltua kaupunkia. Nykyaikaiset toimistorakennukset ovat sulassa sovussa keskellä suurta määrää valkoisia ja vaaleanpunaisia Bauhaus-taloja ja Art Deco -tyylin mukaisia taloja, jotka ovat rakennettu valkoiselle hiekkarannalle. Puut reunustavat monia katuja. Kaupunki on täynnä kauniita puistoja, jotka antavat kaupunkikuvalle leimansa yhdessä ulkoilmakahviloiden kanssa.

Jaffa

Tel Avivin voidaan sanoa olevan kaksi kaupunkia, sillä Jaffan kaupunki on kuulunut siihen vuodesta 1950 lähtien. Old Jaffa on, nimensä mukaisesti, hyvin erilainen kuin nuori Tel Avivin kaupunki. Jaffa on satamakaupunki, joten sillä on ollut historiallisesti tärkeä rooli lähes 4000 vuoden ajan. Jaffa on yksi maailman antiikin ajan kaupungeista. Tämä Välimeren rannalla oleva kaupunki on turistien suosiossa, koska siellä vanha yhdistyy uuteen.

Sunnitelmissa omatoimimatka?

Aloita matkasi yhteydenotolla. Kerro meille millaisen loman haluat ja me toteutamme sen luotettavasti, turvallisesti.

Valitse helppo valmismatka

Valmiit matkamme on aina huolellisesti suunniteltu lennoista, majoituksista ja aktiviteeteista lähtien sinun lomasi parhaaksi.