Tiberias

Luontoa, historiaa ja nykyaikaa

Tiberias (Tverya) on synonyymi lomalle Israelissa. Täällä voit nauttia monipuolisista aktiviteeteista kaupungissa, jossa on hyvät mahdollisuudet yhdistää erilaiset lomanviettotavat: luonto, historia ja nykyaikaiset kohteet, rentoutuminen ja vesiurheilu, pyhiinvaelluskohteet ja ainutlaatuiset matkailukohteet.

Nordic Cruises oppaiden palvelut kohteessa

Israeliin saavuttuasi tapaat Nordic Cruises -oppaamme lentokentällä. He odottavat lentokentän ulkopuolella ja ohjaavat oikeaan bussiin. Matkalla lentokentältä kerromme lomakohteista, retkeilymahdollisuuksista sekä muista mahdollisesti juuri sinua kiinnostavista asioista. Hotellin ala-aulasta löytyy matkatoimistomme keräämä suomenkielinen hotellikansio, josta löytyy tarvittavat tiedot esimerkiksi aikatauluista ja tärkeiden paikkojen aukioloajoista. Kansiossa on myös tietoa retkistämme.

Terveys ja turvallisuus

Lääkäri

Yhteystiedot saat kohteessa oppaalta. Matkavakuutus korvaa yleensä lääkärikulut. Lääke- ja mahdolliset taksikulut korvataan kuitteja vastaan kotimaassa. Kannattaa säilyttää kaikki kuitit korvaushakemusta varten.

Juomavesi

Hanavesi on periaatteessa juomakelpoista, mutta erilaisen bakteerikannan vuoksi emme suosittele sitä juotavaksi. Suosittelemme pullotettua vettä, jota myydään supermarketeissa ja useimpien hotellien vastaanotoissa ja baareissa.

Turvallisuus

Normaalia varovaisuutta tulee noudattaa kuten kaikkialla ja suosittelemme tallelokeron vuokraamista hotellistanne. Lokero on joko vastaanoton yhteydessä tai huoneessa. Rannalle lähdettäessä kannattaa ottaa mukaan vain välttämättömät tavarat ja sen verran rahaa kuin arvelee tarvitsevansa juomiin ja aurinkotuolin vuokraan. Turvatarkastuksia tehdään myös kaduilla, joten laukkujen tarkastuksiin kannattaa varautua ja niihin tulee suhtautua rauhallisesti.

Lomavinkit

Israelissa on erittäin hyvät ostosmahdollisuudet; isot ostoskeskukset, tavaratalot, pienet putiikit sekä basaarit houkuttelevat ostoksille. Liikkeet ovat avoinna yleensä: su – to noin klo 9:30-21:00, pe 9:00-15:00 ja la iltaisin auringonlaskun jälkeen. Aukioloajat vaihtelevat liikkeittäin. Suosittuja tuliaisia ovat mm. Kuolleenmeren kosmetiikka ja paikalliset käsityötuotteet.

Ruoka ja juoma

Maassa on korkeatasoinen ravintolakulttuuri ja hinta-laatu -suhde on parempi kuin monessa Euroopan maassa.
Israelin ruoka perustuu Lähi-idän perinteisiin ja ympäri maailmaa Israeliin muuttaneiden juutalaisten ruokakulttuuriin. Näin ollen Israelin ruokatarjonta on hyvin laaja ja jokainen varmasti löytää jotain mieleistään. Pienestäkin kaupungista löytyy mm. marokkolaisia, jemeniläisiä, ranskalaisia, brasilialaisia, venäläisiä ja kreikkalaisia ravintoloita. Mainittakoon myös, että kasvisruokatarjonta on yksi maailman parhaista!

Hyvin perinteisiä Israelilaisia ruokia ovat falafel, hummus, shawarma sekä tchina.

  • Falafel valmistetaan kikherneistä ja muista kasviksista
  • Hummus on kikherneistä valmistettu tahna
  • Shawarma on pyörövartaassa paistettu liha
  • Tchina on seesaminsiemenistä valmistettu tahna.

Maassa maan tavalla

Shabbat

  • Israelissa viikko alkaa sunnuntaina, joten seitsemäs päivä – joka on vanhan käskyn mukaan lepopäivä (eli Shabat) – on lauantaina. Sapatin vietto alkaa jo perjantai-iltana ja päättyy lauantai-iltana. Sapatin aikana useimmat liikkeet ovat suljettuina ja julkinen liikennekin pysähtyy, mutta Eilatin lomakaupungissa on joitakin palveluja saatavilla myös sapattina.

Kosher-ruoka

Toorassa määritellään tarkasti mitkä eläimet kelpaavat syötäviksi ja miten niitä valmistetaan. Tooran sääntöjen mukainen ruokavalio on kosher eli kelvollinen. Mm. lehmä, puhveli, lammas, vuohi ja kirahvi ovat kelvollisia kosher-ruokavalioon. Siipikarjasta kelpaavat esim. kana, ankka, kalkkuna ja kyyhky. Kaloista kelvollisia ovat vain ne, joilla on suomut ja evät. Tooran mukaan liha- ja maitotuotteita ei saa sekoittaa, joten ne valmistetaan aina erillisissä astioissa. Kosher-lakeja noudattavat pidättäytyvät yleensä myös juustoista, joissa on eläinperäinen juoksete. Kosher-ruoan sääntöjen noudattamisessa on eri asteikkoja, joten niiden noudattaminen voi olla hyvin kirjaimellista tai vastaavasti hyvin löyhää.

Juomaraha

Israelissa on tapana kiittää esim. ravintola- ja hotellihenkilökuntaa hyvästä palvelusta juomarahalla, jonka suuruus on noin 10 – 15% laskun loppusummasta.

Liikkuminen

Auton vuokraaminen Auton voi vuokrata esim. Nordic Cruises-oppaan kautta.

Hyödyllisiä yhteystietoja

Suomen suurlähetystö, Tel Aviv, Embassy of Finland
P.O. Box 39666, 61396 Tel Aviv, Israel
Käyntiosoite: Einstein st. 40, Kanion Ramat Aviv, 9th floor, Tel Aviv
Puh. +972-3-745 6600. Asiakaspalvelu ma-pe klo 9-12.
Päivystys virka-ajan ulkopuolella +358–9–1605 555

Nähtävää & koettavaa

Yleistietoa

Genesaretinjärven rannalla sijaitseva Tiberias on Israelin matalimmalla sijaitseva kaupunki, noin 200 metriä merenpinnan tason alapuolella, joka houkuttelee tuhansia matkailijoita. Vierailijat löytävät elävän matkailukaupungin, jossa on monia kohteita ja tekemistä kaikenikäisille. Kaupungissa on 30 hotellia, luksushotelleista aamiaismajoitukseen ja retkeilymajoihin. Useimmat hotellit ovat rannan äärellä, ja ne tarjoavat lomailijoille erinomaisen viihtyvyyden. Laajat puistoalueet, koko perheen vesipuisto, ravintolat ja baarit ja mahdollisuus vesiurheilun harrastamiseen ovat vain kohokohtia koko matkailutarjonnasta.

Myös Tiberiaan vanhassa kaupungissa lähellä järveä ja satamaa on useita hotelleja. Satama tarjoaa upeiden auringonlaskujen lisäksi veneretkiä Genesaretinjärvelle. Romanttinen rantakatu kiertää järveä lähellä satamaa, ja sen varrella on useita kahviloita ja ravintoloita, jotka ovat erikoistuneet järvestä pyydettävään makeanveden kalaan.

Genesaret on houkutellut ihmisiä tuhansia vuosia tarjoten heille vedenlähteen ja elinkeinon mahdollisuuden. Historia on nostanut Genesaretin alueen ja Tiberian tärkeiksi sekä kristityille että juutalaisille. Toiselta vuosisadalta lähtien aina 1000-luvulle saakka Tiberias oli suurin juutalainen kaupunki Galilean alueella, ja se toimi juutalaisten poliittisena ja uskonnollisena keskuksena, ja juutalaisten henkisen luovuuden keskittymänä.

Muutamia vuosia kaupungin perustamisen jälkeen, noin vuonna 30 eaa. Jeesus siirsi toimintansa Genesaretinjärven pohjoisrannalle, jossa tapahtuivat useat hyvin tunnetut ihmeet, kuten veden päällä käveleminen. Monia kirkkoja rakennettiin Tiberiaan ja sen ympäristöön, kun kristinusko alkoi saada jalansijaa.

Keskustan vilinää

Vanhasta kaupungista ja rantakadulta vie kävelykatu keskustaan. Tämä on vilkas ostospaikka, jossa on useita ravintoloita, kahviloita, tunnelmallisia pubeja, jäätelökioskeja ja matkamuistomyymälöitä. Kesäisin alue on erityisen eläväinen, ja bazaarien lisäksi siellä soi elävä nykymusiikki. Kävelykadun lähellä värikkäät hevosvaunut tarjoavat vierailijoille hieman erilaisen tavan tutustua kaupunkiin.

Kävelykadun toisella puolella on Tiberiaan kuuluisa kalatori. Kalastusala on korkeasti kehittynyt, ja kymmenet kalastusalukset suuntaavat järvelle joka aamu, palaten tuoreen kalansaaliin kanssa, joka päätyy paikalliselle kalatorille myytäväksi. Torin lähellä on suosittu falafel-ravintoloiden alue, joka houkuttelee tuhansia kävijöitä kuumilla, tuoreilla ja maukkailla makupaloillaan. Falafel-kioskien omistajat palvelevat sinua mielellään tarjoten maistiaisia, jotta valitsisit juuri heidän ravintolansa lounaspaikaksesi.

Kansallispuisto

Vanhan kaupungin eteläpuolella on Hamat Tiberiaan kansallispuisto, joka sisältää 17 kuumaa lähdettä. Niiden 60-asteinen vesi sisältää noin 100 erilaista mineraalia, joilla on ainutlaatuisia terapeuttisia vaikutuksia, ja joita tavataan vain täällä. Paikan tervehdyttävät vaikutukset on tunnettu jo yli 2000 vuoden ajan, ja lähteet ovat houkutelleet sinne ihmisiä varhaisista ajoista lähtien. Uusittu Tiberias Springs -kylpylä käyttää lähteiden vettä. Kylpylä tarjoaa useita termomineraalialtaita, ylellisiä vartalohoitoja ja ainutlaatuisia terveyskäsittelyjä rentouttavassa ja hiljaisessa ympäristössä, jossa on kauniit maisemat Genesaretinjärvelle.

Käyntikohteita

Tiberia on ollut jatkuvasti asutettuna, ja siellä on hyvin säilynyt useita rakennuksia ja raunioita eri aikakausilta. Vanhassa kaupungissa, joka on rakennettu ristiretkien ja ottomaanin valtakunnan aikana, on nähtävissä useita kohteita varhaisilta ajoilta, kuten Daher El-Amarin linnoitus 1700-luvulta, juutalainen rituaalikylpylä, mustasta basaltista rakennettujen kaupungin muurien jäännökset ja Pyhän Pietarin kirkko. Tämän päivän kirkko on rakennettu varhaisemman ristiretkien ajalta peräisin olevan kirkon raunioiden päälle.

Uuden kirkon keskeisiä esineitä ovat taideteokset, jotka kuvaavat neljää gospelia, jotka ovat Jeesuksen Pietarille osoittamien sanojen ”kaitse minun lampaitani” alla. Ikkunoiden lasimaalaukset kuvaavat kaloja ja pyhiä hahmoja, ja takapihalla on kopio Pietarin patsaasta, joka vietiin Tiberiasta Roomaan vuonna 1833.

Useat kirkot rakennettiin Vanhan kaupungin muurien ulkopuolelle. Vaatimattomassa basalttikivestä rakennetussa Skotlannin kirkossa tai sen rehevässä puistossa järven rannalla pidetään usein konsertteja. Kirkon rakennuttaja on tohtori David Watt Torrance, joka perusti myös Tiberiaan ensimmäisen sairaalan.

Kävelykadun eteläpäässä on kreikkalaisortodoksinen kirkko ja luostari, jossa on kolme rukoiluhuonetta ja ikonien seinä. Lähellä oleva Berenice-vuori tarjoaa paitsi upeat maisemat myös vaikuttavan Ankkurikirkon rauniot. Kirkko on saanut nimensä raskaasta ankkurista, joka löytyi sen kivialttarin keskeltä. Yhtä kuuluisa on myös Beatitudes-vuori, jossa Jeesus antoi vuorisaarnan, ja jossa hän nimesi 12 apostoliaan.

Tiberian pohjoispuolella Genesaretinjärven lähellä on NMKY:n toimipaikka, jossa on pieni kirkko ja panoraamanäkymä järvelle. NMKY:llä on myös viehättävä yksityisranta ja vierashuoneita. Tiberiaan eteläpuolella on Yardenit, jota on perinteisesti pidetty paikkana, jossa Jeesus kastettiin. Paikka houkuttelee tuhansia uskovaisia, jotka kastautuvat vedessä.

Kristittyjen pyhien paikkojen ohella Tiberiassa on useita juutalaisten oppi-isien hautapaikkoja, mikä tekee siitä yhden Israelin pyhistä paikoista. Pyhiinvaeltajat kokoontuvat rabbi Akivan, rabbi Yochanan Ben-Zakain, rabbi Meir Ball Hanessin ja suuren filosofin ja oppi-isän Maimonidesin hautojen äärelle. Monet tulevat Maimonidesin haudalle rukoilemaan toimeentuloa, puolisoa tai jopa hedelmällisyyttä.

Sunnitelmissa omatoimimatka?

Laadimme juuri sinun tarvitsemasi matkapalvelut. Ota yhteyttä, niin olet jo askeleen lähempänä lomaasi.

Valitse helppo valmismatka

Valmiit matkamme on aina huolellisesti suunniteltu lennoista, majoituksista ja aktiviteeteista lähtien sinun lomasi parhaaksi.