Kuollutmeri

Terveyden ja kauneuden lähde

Nimestään huolimatta Kuollutmeri on alue, joka on täynnä elämää ja vilskettä. Jo antiikin ajoista lähtien ihmiset ovat hakeutuneet Kuolleenmeren äärelle. Nykyajan ihminenkin on alkanut huomata sen, mikä tunnettiin jo kauan sitten – kaikki kuolleen meren alueella, ilmasta meren mineraalipitoiseen veteen asti, on terveyden ja kauneuden lähde.

Nordic Cruises oppaiden palvelut kohteessa

Israeliin saavuttuasi tapaat Nordic Cruises -oppaamme lentokentällä. He odottavat lentokentän ulkopuolella ja ohjaavat oikeaan bussiin. Matkalla lentokentältä kerromme lomakohteista, retkeilymahdollisuuksista sekä muista mahdollisesti juuri sinua kiinnostavista asioista. Hotellin ala-aulasta löytyy matkatoimistomme keräämä suomenkielinen hotellikansio, josta löytyy tarvittavat tiedot esimerkiksi aikatauluista ja tärkeiden paikkojen aukioloajoista. Kansiossa on myös tietoa retkistämme.

Terveys ja turvallisuus

Lääkäri

Yhteystiedot saat kohteessa oppaalta. Matkavakuutus korvaa yleensä lääkärikulut. Lääke- ja mahdolliset taksikulut korvataan kuitteja vastaan kotimaassa. Kannattaa säilyttää kaikki kuitit korvaushakemusta varten.

Juomavesi

Hanavesi on periaatteessa juomakelpoista, mutta erilaisen bakteerikannan vuoksi emme suosittele sitä juotavaksi. Suosittelemme pullotettua vettä, jota myydään supermarketeissa ja useimpien hotellien vastaanotoissa ja baareissa.

Turvallisuus

Normaalia varovaisuutta tulee noudattaa kuten kaikkialla ja suosittelemme tallelokeron vuokraamista hotellistanne. Lokero on joko vastaanoton yhteydessä tai huoneessa. Rannalle lähdettäessä kannattaa ottaa mukaan vain välttämättömät tavarat ja sen verran rahaa kuin arvelee tarvitsevansa juomiin ja aurinkotuolin vuokraan. Turvatarkastuksia tehdään myös kaduilla, joten laukkujen tarkastuksiin kannattaa varautua ja niihin tulee suhtautua rauhallisesti.

Lomavinkit

Israelissa on erittäin hyvät ostosmahdollisuudet; isot ostoskeskukset, tavaratalot, pienet putiikit sekä basaarit houkuttelevat ostoksille. Liikkeet ovat avoinna yleensä: su – to noin klo 9:30-21:00, pe 9:00-15:00 ja la iltaisin auringonlaskun jälkeen. Aukioloajat vaihtelevat liikkeittäin. Suosittuja tuliaisia ovat mm. Kuolleenmeren kosmetiikka ja paikalliset käsityötuotteet.

Ruoka ja juoma

Maassa on korkeatasoinen ravintolakulttuuri ja hinta-laatu -suhde on parempi kuin monessa Euroopan maassa.
Israelin ruoka perustuu Lähi-idän perinteisiin ja ympäri maailmaa Israeliin muuttaneiden juutalaisten ruokakulttuuriin. Näin ollen Israelin ruokatarjonta on hyvin laaja ja jokainen varmasti löytää jotain mieleistään. Pienestäkin kaupungista löytyy mm. marokkolaisia, jemeniläisiä, ranskalaisia, brasilialaisia, venäläisiä ja  kreikkalaisia ravintoloita. Mainittakoon myös, että kasvisruokatarjonta on yksi maailman parhaista!

Hyvin perinteisiä Israelilaisia ruokia ovat falafel, hummus, shawarma sekä tchina.

  • Falafel valmistetaan kikherneistä ja muista kasviksista
  • Hummus on kikherneistä valmistettu tahna
  • Shawarma on pyörövartaassa paistettu liha
  • Tchina on seesaminsiemenistä valmistettu tahna.

Maassa maan tavalla

Shabbat

  • Israelissa viikko alkaa sunnuntaina, joten seitsemäs päivä – joka on vanhan käskyn mukaan lepopäivä (eli Shabat) – on lauantaina. Sapatin vietto alkaa jo perjantai-iltana ja päättyy lauantai-iltana. Sapatin aikana useimmat liikkeet ovat suljettuina ja julkinen liikennekin pysähtyy, mutta Eilatin lomakaupungissa on joitakin palveluja saatavilla myös sapattina.

Kosher-ruoka

Toorassa määritellään tarkasti mitkä eläimet kelpaavat syötäviksi ja miten niitä valmistetaan. Tooran sääntöjen mukainen ruokavalio on kosher eli kelvollinen. Mm. lehmä, puhveli, lammas, vuohi ja kirahvi ovat kelvollisia kosher-ruokavalioon. Siipikarjasta kelpaavat esim. kana, ankka, kalkkuna ja kyyhky. Kaloista kelvollisia ovat vain ne, joilla on suomut ja evät. Tooran mukaan liha- ja maitotuotteita ei saa sekoittaa, joten ne valmistetaan aina erillisissä astioissa. Kosher-lakeja noudattavat pidättäytyvät yleensä myös juustoista, joissa on eläinperäinen juoksete. Kosher-ruoan sääntöjen noudattamisessa on eri asteikkoja, joten niiden noudattaminen voi olla hyvin kirjaimellista tai vastaavasti hyvin löyhää.

Juomaraha

Israelissa on tapana kiittää esim. ravintola- ja hotellihenkilökuntaa hyvästä palvelusta juomarahalla, jonka suuruus on noin 10 – 15% laskun loppusummasta.

Liikkuminen

Auton vuokraaminen Auton voi vuokrata esim. Nordic Cruises-oppaan kautta.

Hyödyllisiä yhteystietoja

Suomen suurlähetystö, Tel Aviv, Embassy of Finland
P.O. Box 39666, 61396 Tel Aviv, Israel
Käyntiosoite: Einstein st. 40, Kanion Ramat Aviv, 9th floor, Tel Aviv
Puh. +972-3-745 6600. Asiakaspalvelu ma-pe klo 9-12.
Päivystys virka-ajan ulkopuolella +358–9–1605 555

Nähtävää & koettavaa

Historia

Kaakkoisrannalla olivat Raamatusta tutut kaupungit Sodom ja Gomorra. Jo kuningas Salomonin aikana Kuollutmeri tunnettiin rentoutumispaikkana. Mineraalipitoinen vesi ja savi tarjosivat raaka-aineet senaikaisten kauneudenhoito- ja terveystuotteiden valmistukselle. Samoja raaka-aineita käytettiin myös muumioiden balsamointiin. Nykyään Kuolleenmeren rannoilla on terveyshoitoloita, tutkimuslaitoksia ja kylpylöitä. Täältä löytyy esimerkiksi hoitolaitos psoriaasi- ja reumapotilaille. Myös tavallinen matkailija voi kokeilla siellä sulfakylpyjä ja savihoitoja.

Maailman matalin kohta

Maailman korkein kohta on Mount Everest (8850 m) – maailman matalin kohta puolestaan on Kuollutmeri, joka on miinus 417,5 metriä merenpinnan alapuolella Israelin ja Jordanian välisellä rajalla. Kuollutmeri on noin 76 km pitkä, 18 km leveä, 400 metriä syvä eikä siinä ole ulosvirtausreittejä. Kuolleellamerellä on kaksi hepreankielistä nimeä, jotka ovat Yam ha-Melah (suolainen meri) ja Yam ha-Mavet (kuollut meri). Myös arabiankielessä tällä merellä on kaksi eri nimitystä eli Al Bahr Al Mayyit (kuollut meri) ja Bahr Lut (luotsimeri). Kuollutmeri on kuollut siinä mielessä, ettei meressä elä lainkaan kaloja tai makrobioottisia vesiorganismeja. Suolaisessa ympäristössä pystyvät elämään ainoastaan bakteerit ja sienet.

Uimisen ystäville

Uimisen ystävät ovat varmasti kiinnostuneita siitä tiedosta, ettei Kuollutmeri ole koskaan kylmä – veden lämpötila vaihtelee helmikuun 19 °C:n ja elokuun 31 °C:n välillä. Kuolleenmeren mineraalikoostumus eroaa tavallisesta merivedestä, koska sen vesi sisältää huomattavasti vähemmän natriumkloridia (NaCl). Kuolleenmeren veden tekee erikoislaatuiseksi se, että se sisältää 21 mineraalia, joista 12 ei tavata missään muussa meressä. Kuollutmeri sisältää esimerkiksi 10-kertaisen määrän suoloja ja mineraaleja Välimereen verrattuna. Mineraalit rentouttavat ja myös ravitsevat ihoa, tehostavat verenkiertoa ja lievittävät reumavaivoja. Kuolleenmeren alueen ilma on kuivaa ja siitepölytöntä. Mataluutensa ansiosta ilmanpaine on suurempi, joten happipitoisuus on 8 % normaalia suurempi. Kuollutmeri sijaitsee matalalla, joten täällä on ylimääräinen ilmakehän kerros. Lisäksi merestä haihtuva vesi luo ilmanalaan ohuen kerroksen, joka suodattaa pois osan haitallisesta ultraviolettisäteilystä. Tästä syystä aurinko ei polta ihoa kovinkaan helposti. Kuolleenmeren suolapitoisuus on huimat 33 prosenttia. Tästä syystä vedessä voi vain kellua, ei uida. Vesi tuntuu lähestulkoon öljymäiseltä. Vettä ei tulekaan päästää avohaavoihin tai silmiin, koska kirvely on muuten voimakasta. Kuolleenmeren 33-prosenttisessa suolavedessä kellumisen lisäksi vierailijan kannattaa ehdottomasti käydä Ahava-tehtaalla, jossa valmistetaan erilaisia kauneudenhoidon, ihon hoidon ja yleisen hyvinvoinnin tuotteita.

Sunnitelmissa omatoimimatka?

Aloita matkasi yhteydenotolla. Kerro meille millaisen loman haluat ja me toteutamme sen luotettavasti, turvallisesti.

Valitse helppo valmismatka

Valmiit matkamme on aina huolellisesti suunniteltu lennoista, majoituksista ja aktiviteeteista lähtien sinun lomasi parhaaksi.