Eilat

Lämmin ja miellyttävä Eilat

Eilatin kaupungista on vuosien varrella tullut ylivoimainen lomakohde, jonka hotellit ja rannat täyttyvät israelilaisista lomailijoista ja matkailijoista eri puolilta maailmaa, jotka tulevat rentoutumaan maan eteläisimmässä paikassa.

Talvisin sinne saapuu matkailijoita lähinnä Euroopasta, jotka haluavat lomaltaan lämmintä ja miellyttävää ilmastoa, kun taas kesäisin kaupungin täyttävät israelilaiset. Tämän pienen kaupungin salaisuus on sen sijainnissa Eilatin lahden pohjoisosassa. Kuuman ilmaston ja trooppisen meren yhdistelmä ja henkeäsalpaava graniittivuorien ympäristö on tehnyt siitä ympärivuotisen matkailukohteen.

Hyvä tietää

Nordic Cruises oppaiden palvelut kohteessa

Israeliin saavuttuasi tapaat Nordic Cruises -oppaamme lentokentällä. He odottavat lentokentän ulkopuolella ja ohjaavat oikeaan bussiin. Matkalla lentokentältä kerromme lomakohteista, retkeilymahdollisuuksista sekä muista mahdollisesti juuri sinua kiinnostavista asioista. Hotellin ala-aulasta löytyy matkatoimistomme keräämä suomenkielinen hotellikansio, josta löytyy tarvittavat tiedot esimerkiksi aikatauluista ja tärkeiden paikkojen aukioloajoista. Kansiossa on myös tietoa retkistämme.

Terveys ja turvallisuus

Lääkäri

Yhteystiedot saat kohteessa oppaalta. Matkavakuutus korvaa yleensä lääkärikulut. Lääke- ja mahdolliset taksikulut korvataan kuitteja vastaan kotimaassa. Kannattaa säilyttää kaikki kuitit korvaushakemusta varten.

Juomavesi

Hanavesi on periaatteessa juomakelpoista, mutta erilaisen bakteerikannan vuoksi emme suosittele sitä juotavaksi. Suosittelemme pullotettua vettä, jota myydään supermarketeissa ja useimpien hotellien vastaanotoissa ja baareissa.

Turvallisuus

Normaalia varovaisuutta tulee noudattaa kuten kaikkialla ja suosittelemme tallelokeron vuokraamista hotellistanne. Lokero on joko vastaanoton yhteydessä tai huoneessa. Rannalle lähdettäessä kannattaa ottaa mukaan vain välttämättömät tavarat ja sen verran rahaa kuin arvelee tarvitsevansa juomiin ja aurinkotuolin vuokraan. Turvatarkastuksia tehdään myös kaduilla, joten laukkujen tarkastuksiin kannattaa varautua ja niihin tulee suhtautua rauhallisesti.

Lomavinkit

Israelissa on erittäin hyvät ostosmahdollisuudet; isot ostoskeskukset, tavaratalot, pienet putiikit sekä basaarit houkuttelevat ostoksille. Liikkeet ovat avoinna yleensä: su – to noin klo 9:30-21:00, pe 9:00-15:00 ja la iltaisin auringonlaskun jälkeen. Aukioloajat vaihtelevat liikkeittäin. Suosittuja tuliaisia ovat mm. Kuolleenmeren kosmetiikka ja paikalliset käsityötuotteet.

Ruoka ja juoma

Maassa on korkeatasoinen ravintolakulttuuri ja hinta-laatu -suhde on parempi kuin monessa Euroopan maassa.
Israelin ruoka perustuu Lähi-idän perinteisiin ja ympäri maailmaa Israeliin muuttaneiden juutalaisten ruokakulttuuriin. Näin ollen Israelin ruokatarjonta on hyvin laaja ja jokainen varmasti löytää jotain mieleistään. Pienestäkin kaupungista löytyy mm. marokkolaisia, jemeniläisiä, ranskalaisia, brasilialaisia, venäläisiä ja  kreikkalaisia ravintoloita. Mainittakoon myös, että kasvisruokatarjonta on yksi maailman parhaista!

Hyvin perinteisiä Israelilaisia ruokia ovat falafel, hummus, shawarma sekä tchina.

  • Falafel valmistetaan kikherneistä ja muista kasviksista
  • Hummus on kikherneistä valmistettu tahna
  • Shawarma on pyörövartaassa paistettu liha
  • Tchina on seesaminsiemenistä valmistettu tahna.

Maassa maan tavalla

Shabbat

Israelissa viikko alkaa sunnuntaina, joten seitsemäs päivä – joka on vanhan käskyn mukaan lepopäivä (eli Shabat) – on lauantaina. Sapatin vietto alkaa jo perjantai-iltana ja päättyy lauantai-iltana. Sapatin aikana useimmat liikkeet ovat suljettuina ja julkinen liikennekin pysähtyy, mutta Eilatin lomakaupungissa on joitakin palveluja saatavilla myös sapattina.

Kosher-ruoka

Toorassa määritellään tarkasti mitkä eläimet kelpaavat syötäviksi ja miten niitä valmistetaan. Tooran sääntöjen mukainen ruokavalio on kosher eli kelvollinen. Mm. lehmä, puhveli, lammas, vuohi ja kirahvi ovat kelvollisia kosher-ruokavalioon. Siipikarjasta kelpaavat esim. kana, ankka, kalkkuna ja kyyhky. Kaloista kelvollisia ovat vain ne, joilla on suomut ja evät. Tooran mukaan liha- ja maitotuotteita ei saa sekoittaa, joten ne valmistetaan aina erillisissä astioissa. Kosher-lakeja noudattavat pidättäytyvät yleensä myös juustoista, joissa on eläinperäinen juoksete. Kosher-ruoan sääntöjen noudattamisessa on eri asteikkoja, joten niiden noudattaminen voi olla hyvin kirjaimellista tai vastaavasti hyvin löyhää.

Juomaraha

Israelissa on tapana kiittää esim. ravintola- ja hotellihenkilökuntaa hyvästä palvelusta juomarahalla, jonka suuruus on noin 10 – 15% laskun loppusummasta.

Liikkuminen

Auton vuokraaminen Auton voi vuokrata esim. Nordic Cruises-oppaan kautta.

Hyödyllisiä yhteystietoja

Suomen suurlähetystö, Tel Aviv, Embassy of Finland
P.O. Box 39666, 61396 Tel Aviv, Israel
Käyntiosoite: Einstein st. 40, Kanion Ramat Aviv, 9th floor, Tel Aviv
Puh. +972-3-745 6600. Asiakaspalvelu ma-pe klo 9-12.
Päivystys virka-ajan ulkopuolella +358–9–1605 555

Nähtävää & koettavaa

Historia

Eilatin sijainti on tehnyt siitä strategisesti merkittävän paikan useasti historian aikana. Se on ollut tärkeä satama jo kuningas Salomonin (joka rakensi suuren laivaston, joka lähetettiin Ophiriin), nabatealaisten, roomalaisten, arabien ja ristiretkeläisten aikana, jotka kaikki hallitsivat Israelin aluetta.

Nykyaikainen Eilatin kaupunki perustettiin vuonna 1950. Alkuvuodesta 1950 uuteen kaupunkiin rakennettiin satamalaituri, josta kehittyi satama ja uuden kaupungin talouden kivijalka. 1960-luvun loppuun mennessä kaupungissa alettiin kehittää matkailuelinkeinoa, ja tänä päivänä Eilat on paratiisi matkailijoille ja lomailijoille.

Eilatin lahti

Lahti on yksi sen tärkeimmistä nähtävyyksistä, kiitos kauniiden hiekkarantojen, vesiurheilumahdollisuuksien ja joidenkin maailman parhaiden sukelluskohteiden. Kaupungin eteläpuolella on Korallien suojelualue, jonka riuttojen välissä ui upeita trooppisia kaloja. Suojelualueella on myös vedenalainen observatorio, jonka merimuseossa on lumoava kokoelma merieläimiä. Observatorion lähettyvillä on Delfiiniriutta, jossa on vakituinen delfiinikanta.

Kaupunki

Kaupungin lukuisat ja monipuoliset ravintolat sopivat kaikkiin makuihin. Siellä on myös clubeja, värikkäitä kauppoja ja pohjoisrantaa seuraileva rantakatu, jossa on kesäisin vilkas basaari. Nuorille ja perheille on omia kohteita, kuten huvipuisto, uusi “Kuninkaan kaupunki” (koko perheen hi-tech -teemapuisto, joka perustuu raamattuun ja sen tarinoihin). Eilatissa on myös IMAX-elokuvateatteri, jossa esitettään 3-D -elokuvia, sekä monia muita vapaa-ajanviettomahdollisuuksia.

Luonto

Aravan alue kaupungin pohjoispuolella sekä Eilat-vuoret ovat kuivaa aavikkoa. Paljaiden vuorten välissä on monia luonnonkauniita paikkoja sekä arkeologisia ja historiallisia kohteita, jotka tekevät Eilatista hyvän lähtöpisteen tutustua alueeseen erikoisretkillä, kuten kamelivaelluksilla, maastoautoretkillä ja muilla tavoilla.

Sunnitelmissa omatoimimatka?

Aloita matkasi yhteydenotolla. Kerro meille millaisen loman haluat ja me toteutamme sen luotettavasti, turvallisesti.

Valitse helppo valmismatka

Valmiit matkamme on aina huolellisesti suunniteltu lennoista, majoituksista ja aktiviteeteista lähtien sinun lomasi parhaaksi.