Nasaret

Tervetuloa Kristinuskon kehtoon

Nasaret, tai Natsrat kuten nimi lausutaan hepreaksi, on kristinuskon kehto. Tässä kaupungissa enkeli Gabriel ilmestyi Marialle ja Jeesus vietti täällä lapsuutensa ja nuoruutensa. Nasaret sijaitsee Galileassa, laaksossa, jota ympäröivillä vuorilla sijaitsevat useat maailman tärkeimmät Raamatulliset kohteet. Kaupunki on täynnä uskonnollisuutta, hengellisyyttä ja pyhyyttä, mutta sillä on myös rikas historia, kiinnostava muinaistiede, moderni kulttuuri ja Lähi-idän viehättävä ilmapiiri.

Nordic Cruises oppaiden palvelut kohteessa

Israeliin saavuttuasi tapaat Nordic Cruises -oppaamme lentokentällä. He odottavat lentokentän ulkopuolella ja ohjaavat oikeaan bussiin. Matkalla lentokentältä kerromme lomakohteista, retkeilymahdollisuuksista sekä muista mahdollisesti juuri sinua kiinnostavista asioista. Hotellin ala-aulasta löytyy matkatoimistomme keräämä suomenkielinen hotellikansio, josta löytyy tarvittavat tiedot esimerkiksi aikatauluista ja tärkeiden paikkojen aukioloajoista. Kansiossa on myös tietoa retkistämme.

Terveys ja turvallisuus

Lääkäri

Yhteystiedot saat kohteessa oppaalta. Matkavakuutus korvaa yleensä lääkärikulut. Lääke- ja mahdolliset taksikulut korvataan kuitteja vastaan kotimaassa. Kannattaa säilyttää kaikki kuitit korvaushakemusta varten.

Juomavesi

Hanavesi on periaatteessa juomakelpoista, mutta erilaisen bakteerikannan vuoksi emme suosittele sitä juotavaksi. Suosittelemme pullotettua vettä, jota myydään supermarketeissa ja useimpien hotellien vastaanotoissa ja baareissa.

Turvallisuus

Normaalia varovaisuutta tulee noudattaa kuten kaikkialla ja suosittelemme tallelokeron vuokraamista hotellistanne. Lokero on joko vastaanoton yhteydessä tai huoneessa. Rannalle lähdettäessä kannattaa ottaa mukaan vain välttämättömät tavarat ja sen verran rahaa kuin arvelee tarvitsevansa juomiin ja aurinkotuolin vuokraan. Turvatarkastuksia tehdään myös kaduilla, joten laukkujen tarkastuksiin kannattaa varautua ja niihin tulee suhtautua rauhallisesti.

Lomavinkit

Israelissa on erittäin hyvät ostosmahdollisuudet; isot ostoskeskukset, tavaratalot, pienet putiikit sekä basaarit houkuttelevat ostoksille. Liikkeet ovat avoinna yleensä: su – to noin klo 9:30-21:00, pe 9:00-15:00 ja la iltaisin auringonlaskun jälkeen. Aukioloajat vaihtelevat liikkeittäin. Suosittuja tuliaisia ovat mm. Kuolleenmeren kosmetiikka ja paikalliset käsityötuotteet.

Ruoka ja juoma

Maassa on korkeatasoinen ravintolakulttuuri ja hinta-laatu -suhde on parempi kuin monessa Euroopan maassa.
Israelin ruoka perustuu Lähi-idän perinteisiin ja ympäri maailmaa Israeliin muuttaneiden juutalaisten ruokakulttuuriin. Näin ollen Israelin ruokatarjonta on hyvin laaja ja jokainen varmasti löytää jotain mieleistään. Pienestäkin kaupungista löytyy mm. marokkolaisia, jemeniläisiä, ranskalaisia, brasilialaisia, venäläisiä ja kreikkalaisia ravintoloita. Mainittakoon myös, että kasvisruokatarjonta on yksi maailman parhaista!

Hyvin perinteisiä Israelilaisia ruokia ovat falafel, hummus, shawarma sekä tchina.

  • Falafel valmistetaan kikherneistä ja muista kasviksista
  • Hummus on kikherneistä valmistettu tahna
  • Shawarma on pyörövartaassa paistettu liha
  • Tchina on seesaminsiemenistä valmistettu tahna.

Maassa maan tavalla

Shabbat

  • Israelissa viikko alkaa sunnuntaina, joten seitsemäs päivä – joka on vanhan käskyn mukaan lepopäivä (eli Shabat) – on lauantaina. Sapatin vietto alkaa jo perjantai-iltana ja päättyy lauantai-iltana. Sapatin aikana useimmat liikkeet ovat suljettuina ja julkinen liikennekin pysähtyy, mutta Eilatin lomakaupungissa on joitakin palveluja saatavilla myös sapattina.

Kosher-ruoka

Toorassa määritellään tarkasti mitkä eläimet kelpaavat syötäviksi ja miten niitä valmistetaan. Tooran sääntöjen mukainen ruokavalio on kosher eli kelvollinen. Mm. lehmä, puhveli, lammas, vuohi ja kirahvi ovat kelvollisia kosher-ruokavalioon. Siipikarjasta kelpaavat esim. kana, ankka, kalkkuna ja kyyhky. Kaloista kelvollisia ovat vain ne, joilla on suomut ja evät. Tooran mukaan liha- ja maitotuotteita ei saa sekoittaa, joten ne valmistetaan aina erillisissä astioissa. Kosher-lakeja noudattavat pidättäytyvät yleensä myös juustoista, joissa on eläinperäinen juoksete. Kosher-ruoan sääntöjen noudattamisessa on eri asteikkoja, joten niiden noudattaminen voi olla hyvin kirjaimellista tai vastaavasti hyvin löyhää.

Juomaraha

Israelissa on tapana kiittää esim. ravintola- ja hotellihenkilökuntaa hyvästä palvelusta juomarahalla, jonka suuruus on noin 10 – 15% laskun loppusummasta.

Liikkuminen

Auton vuokraaminen Auton voi vuokrata esim. Nordic Cruises-oppaan kautta.

Hyödyllisiä yhteystietoja

Suomen suurlähetystö, Tel Aviv, Embassy of Finland
P.O. Box 39666, 61396 Tel Aviv, Israel
Käyntiosoite: Einstein st. 40, Kanion Ramat Aviv, 9th floor, Tel Aviv
Puh. +972-3-745 6600. Asiakaspalvelu ma-pe klo 9-12.
Päivystys virka-ajan ulkopuolella +358–9–1605 555

Nähtävää & koettavaa

Historia

Nasaret, joka oli noin 2,000 vuotta sitten pieni juutalainen kylä, muodostui kristinuskon linnoitukseksi Bysantin aikakaudella, vain joitakin satoja vuosia myöhemmin. Tänä aikana Nasaretin maine kiiri kauas, ja halu nähdä paikka, missä Neitsyt Maria ja Jeesus olivat eläneet, tekivät kaupungista suositun pyhiinvaelluskohteen. Tämän ansiosta kaupunkiin rakennettiin ensimmäinen kirkko, Church of the Annunciation, Marian ja Joosefin kodin paikalle. Tämän jälkeen kaupunkiin on rakennettu monia kirkkoja, jotka tuhottiin ja uudelleenrakennettiin muslimien ja kristittyjen valtataistelun johdosta vuosisatojen aikana. Kristityt palasivat uudelleen Nasaretiin 1800-luvulla, jolloin rakennettiin monia kirkkoja ja luostareita. Nasaret on nykyään Israelin suurin arabikaupunki, ja siellä on noin 30 kirkkoa ja luostaria, kuten myös moskeijoita ja muinaisia synagogia.

Vanha kaupunki

Kiertomatka Nasaretissa on kuin aikamatka useille aikakausille. Jokainen aikakausi on jättänyt jälkeensä tunnusmerkkejä, jotka ovat nykyään kiinnostavia ja suosittuja turistinähtävyyksiä. Useat nähtävyydet sijaitsevat vanhassa kaupungissa, joka on rakennettu 1800-luvun puolessavälissä viehättävää Lähi-idän arkkitehtuuria mukaillen. Kapeilla kaduilla maalauksellisten rakennusten kauneutta ihastellessa ei ole kiire mihinkään, niin vaikuttavan kokemuksen ne jättävät jälkeensä.

Pyhät rakennukset

Vanhassa kaupungissa on myös monia muinaisia kirkkoja, joista vaikuttavin on Church of the Annunciation. Uudelleenrakennetussa kirkossa on säilytetty osia aikaisemmista kirkoista ristiretkien ja bysantin aikakausilta. Kirkossa on myös vaikuttava kokoelma maalauksia.

Aivan kirkon vieressä on  Church of Saint Joseph, joka on rakennettu sen rakennuksen jäännösten päälle, missä Joosefilla, Marian puolisolla, oli verstaansa. Siinä missä Church of the Annunciation on rakennettu Marian kodin jäännöksien päälle, on kreikkalaisortodoksinen kirkko puolestaan rakennettu Mary’s Well -lähteen paikalle. Jeesuksen äidin on sanottu juoneen tästä lähteestä. Kirkon rakennus on peräisin ristiretkien aikakaudelta, ja siellä on mielenkiintoisia seinämaalauksia. Aivan Mary’s Well -lähteen vieressä on kreikkalaisortodoksinen kirkko, ristiretkien aikakaudelta olevan salin sisällä. Raamatun mukaan tällä paikalla oli synagoga, jossa Jeesus rukoili.

Nasaretissa sijaitsevat myös Mensa Christi Church Maroniittikirkko, St. Gabriel’s Church ja Salesiaanikirkko. Vanhassa kaupungissa on myös tärkeitä Osmanien valtakunnan aikaisia rakennuksia, kuten Saraya tai Hallitustalo, jonka on rakennuttanut Daher el Omar, Galilean kuvernööri 1700-luvulla. Täällä sijaitsee myös White Mosque, jota käytetään nykyään rukoussalina sekä koulutus- ja kulttuurikeskuksena. Valkoisessa moskeijassa on myös museo, jossa on esillä Nasaretin historiaa.

Paikallista tunnelmaa

Kiertomatka Nasaretin vanhaan kaupunkiin ei ole täydellinen ilman vierailua paikalliselle torille, jonka äänet, tunnelma, tuoksut ja aromit varmistavat aidon Lähi-idän kokemuksen. Myös kävelyreitti Nabi sain -harjulla ja sen mahtavat näköalat Galileaan ovat kokemisen arvoisia. Voit vierailla muinaisessa turkkilaisessa kylpylässä, joka löydettiin yhden kaupungin tavaratalon remontoinnin yhteydessä, tutustua hienoon kartanoon, joka esittelee Osmanien valtakunnan aikaisen yläluokan rikkauksia ja tapoja 1800-luvulta tai kreikkalaisortodoksisen piispan taloon, jonka pihamaalta on löydetty maanalaisia käytäviä.

Nasaretissa, joka on vastaanottanut pyhiinvaeltajia useiden vuosikymmenten ajan, on sekä kristittyjä hotelleja että korkeatasoisia hotelleja turisteille, jotka vierailevat tässä tärkeässä kohteessa erityisesti joulun aikana.

Sunnitelmissa omatoimimatka?

Aloita matkasi yhteydenotolla. Kerro meille millaisen loman haluat ja me toteutamme sen luotettavasti, turvallisesti.

Valitse helppo valmismatka

Valmiit matkamme on aina huolellisesti suunniteltu lennoista, majoituksista ja aktiviteeteista lähtien sinun lomasi parhaaksi.