Israel

Kulttuurielämyksiä ja auringon lämpöä

Israel hurmaa matkailijan monipuolisuudellaan. Kultaisista hiekkarannoista suurkaupunkien vilskeen kautta Raamatusta tuttuihin paikkoihin, Israel on rikas sekoitus luonnon kauneutta, historian ihmeitä ja nykyhetken sykettä. Etsitpä lomaltasi sitten kulttuurielämyksiä, herkullista ruokaa tai auringon lämpöä, Israelista löydät niitä kaikkia ja paljon muuta. Nuorempia matkailijoita viihdyttää myös moderni iltaelämä klubeineen ja baareineen.

Tutustu Israelin matkakohteisiin ja varaa unohtumaton lomasi

Tutustu

Tietoa Israelista

Israel julistautui itsenäiseksi 14. toukokuuta 1948. Israel on parlamentaarinen demokratia, maan hallinto perustuu vallanjakoperiaatteeseen. Hallitusta ohjaa ja valvoo kabinetti, jota johtaa pääministeri. Israelin valtionpäämies on presidentti, jonka parlamentti valitsee joka viides vuosi.

 • Valtiomuoto: Parlamentaarinen demokratia, maailman ainoa juutalainen valtio
 • Pääkaupunki: Jerusalem
 • Pinta-ala ja väestö: 20 911 km2 ja n. 8 miljoonaa asukasta
 • Viralliset kielet: heprea ja arabia, myös englantia puhutaan yleisesti
 • Uskonto: noin 81 % juutalaisia, loput arabeja ja muita vähemmistöjä
 • Rahayksikkö: Uusi Israelin sekeli (ILS tai NIS). 1 euro = n. 4 sekeliä (31. Toukokuuta 2016).
 • Aikaero Suomeen: sama kellonaika kuin Suomessa

Maantieto

Israel sijaitsee Lähi-idässä. Lännessä sitä ympäröi Välimeri, idässä niin kutsuttu Great Syrian-African Rift Valley ja etelässä Punainen meri. Israelilla on rajat Libanonin, Syyrian, Jordanian ja Egyptin kanssa.· Pääosa Israelin väestöstä asuu Israelin pohjois- ja keskiosassa. Koillisessa Israelissa sijaitsee Golanin kukkulat ja lumen peittämä Hermonvuori. Israelin eteläosassa sijaitsevat Negevin ja Aravan autiomaat. Korkeudet Israelin sisällä vaihtelevat 2 224 metristä (Hermonvuori) 416 metriin Kuolleella merellä – maan matalimmalla pisteellä.

Väestö

Vaikka Israel on suhteellisen pieni maa, se on samalla yksi maailman monikulttuurisimmista maista. Israelissa on noin 8,157,300 asukasta, joista lähes 81,5 % on juutalaisia. Puolet kaikista juutalaisista on syntynyt Israelissa ja he kuuluvat ensimmäisen tai toisen polven israelilaisiin, kun taas loput ovat maahanmuuttajia yhteensä noin 80 eri maasta. Noin 17 % väestöstä on arabeja, joista suurin osa on muslimeja ja loput 1,5 % ovat kristittyjä, druuseja tai kirgiisejä.

Matkakohteessa

NORDIC CRUISES OPPAIDEN PALVELUT KOHTEESSA

Israeliin saavuttuasi tapaat Nordic Cruises -oppaamme lentokentällä. He odottavat lentokentän ulkopuolella ja ohjaavat oikeaan bussiin. Matkalla lentokentältä kerromme lomakohteista, retkeilymahdollisuuksista sekä muista mahdollisesti juuri sinua kiinnostavista asioista. Hotellin ala-aulasta löytyy matkatoimistomme keräämä suomenkielinen hotellikansio, josta löytyy tarvittavat tiedot esimerkiksi aikatauluista ja tärkeiden paikkojen aukioloajoista. Kansiossa on myös tietoa retkistämme.

TERVEYS JA TURVALLISUUS

Lääkäri Yhteystiedot saat kohteessa oppaalta. Matkavakuutus korvaa yleensä lääkärikulut. Lääke- ja mahdolliset taksikulut korvataan kuitteja vastaan kotimaassa. Kannattaa säilyttää kaikki kuitit korvaushakemusta varten.

Juomavesi Hanavesi on periaatteessa juomakelpoista, mutta erilaisen bakteerikannan vuoksi emme suosittele sitä juotavaksi. Suosittelemme pullotettua vettä, jota myydään supermarketeissa ja useimpien hotellien vastaanotoissa ja baareissa.

Turvallisuus Normaalia varovaisuutta tulee noudattaa kuten kaikkialla ja suosittelemme tallelokeron vuokraamista hotellistanne. Lokero on joko vastaanoton yhteydessä tai huoneessa. Rannalle lähdettäessä kannattaa ottaa mukaan vain välttämättömät tavarat ja sen verran rahaa kuin arvelee tarvitsevansa juomiin ja aurinkotuolin vuokraan. Turvatarkastuksia tehdään myös kaduilla, joten laukkujen tarkastuksiin kannattaa varautua ja niihin tulee suhtautua rauhallisesti.

LOMAVINKIT

Israelissa on erittäin hyvät ostosmahdollisuudet; isot ostoskeskukset, tavaratalot, pienet putiikit sekä basaarit houkuttelevat ostoksille. Liikkeet ovat avoinna yleensä: su – to noin klo 9:30-21:00, pe 9:00-15:00 ja la iltaisin auringonlaskun jälkeen. Aukioloajat vaihtelevat liikkeittäin. Suosittuja tuliaisia ovat mm. Kuolleenmeren kosmetiikka ja paikalliset käsityötuotteet.

RUOKA JA JUOMA

Maassa on korkeatasoinen ravintolakulttuuri ja hinta-laatu -suhde on parempi kuin monessa Euroopan maassa.

Israelin ruoka perustuu Lähi-idän perinteisiin ja ympäri maailmaa Israeliin muuttaneiden juutalaisten ruokakulttuuriin. Näin ollen Israelin ruokatarjonta on hyvin laaja ja jokainen varmasti löytää jotain mieleistään. Pienestäkin kaupungista löytyy mm. marokkolaisia, jemeniläisiä, ranskalaisia, brasilialaisia, venäläisiä ja  kreikkalaisia ravintoloita. Mainittakoon myös, että kasvisruokatarjonta on yksi maailman parhaista!

Hyvin perinteisiä Israelilaisia ruokia ovat falafel, hummus, shawarma sekä tchina.

 • Falafel valmistetaan kikherneistä ja muista kasviksista
 • Hummus on kikherneistä valmistettu tahna
 • Shawarma on pyörövartaassa paistettu liha
 • Tchina on seesaminsiemenistä valmistettu tahna.

MAASSA MAAN TAVALLA

Shabbat Israelissa viikko alkaa sunnuntaina, joten seitsemäs päivä – joka on vanhan käskyn mukaan lepopäivä (eli Shabat) – on lauantaina. Sapatin vietto alkaa jo perjantai-iltana ja päättyy lauantai-iltana. Sapatin aikana useimmat liikkeet ovat suljettuina ja julkinen liikennekin pysähtyy, mutta Eilatin lomakaupungissa on joitakin palveluja saatavilla myös sapattina.

Kosher-ruoka Toorassa määritellään tarkasti mitkä eläimet kelpaavat syötäviksi ja miten niitä valmistetaan. Tooran sääntöjen mukainen ruokavalio on kosher eli kelvollinen. Mm. lehmä, puhveli, lammas, vuohi ja kirahvi ovat kelvollisia kosher-ruokavalioon. Siipikarjasta kelpaavat esim. kana, ankka, kalkkuna ja kyyhky. Kaloista kelvollisia ovat vain ne, joilla on suomut ja evät. Tooran mukaan liha- ja maitotuotteita ei saa sekoittaa, joten ne valmistetaan aina erillisissä astioissa. Kosher-lakeja noudattavat pidättäytyvät yleensä myös juustoista, joissa on eläinperäinen juoksete. Kosher-ruoan sääntöjen noudattamisessa on eri asteikkoja, joten niiden noudattaminen voi olla hyvin kirjaimellista tai vastaavasti hyvin löyhää.

Juomaraha Israelissa on tapana kiittää esim. ravintola- ja hotellihenkilökuntaa hyvästä palvelusta juomarahalla, jonka suuruus on noin 10 – 15% laskun loppusummasta.

LIIKKUMINEN

Auton vuokraaminen Auton voi vuokrata esim. Nordic Cruises-oppaan kautta.

HYÖDYLLISIÄ YHTEYSTIETOJA

Suomen suurlähetystö, Tel Aviv, Embassy of Finland
P.O. Box 39666, 61396 Tel Aviv, Israel
Käyntiosoite: Einstein st. 40, Kanion Ramat Aviv, 9th floor, Tel Aviv
Puh. +972-3-745 6600. Asiakaspalvelu ma-pe klo 9-12.
Päivystys virka-ajan ulkopuolella +358–9–1605 5551

NORDIC CRUISES TOIVOTTAA SINUT LÄMPIMÄSTI TERVETULLEEKSI ISRAELIIN!

Israelin matkakohteet